Bettskenor

Idag har det blivit allt vanligare att vi behöver en bettskena. Det beror mycket på dagens stress och de höga kraven som ställs.
Huvudvärk, svårt att gapa, spända och ömma käkar är vanliga symptom på om du pressar, gnisslar eller biter ihop tänderna antingen på dagtid men vanligast nattetid.
Med en bettskena avlastar och skyddar du dina tänder och käkmuskler. Får du inte hjälp om problemen kvarstår under en lång tid kan du få besvär som inflammation i käken, nedslitna tänder eller tandköttet dras ner så roten blottas.
 

Barn kan gnissla tänderna när mjölktänderna kommer och käken förändras. Oftast försvinner det av sig själv  i sjuårsåldern när alla tänderna är på plats. 
Börjar det senare är det vanligt att det beror på stress av olika slag. Där kan en mjuk bettskena vara ett alternativ speciellt om inte alla permanenta tänder kommit upp.
 

Behandlingsgång

Första gången du kommer tar vi avtryck på över- och underkäke som vi sedan skickar till en tandtekniker. 
Efter ca 10 dagar får du komma tillbaka, du får din bettskena som vi slipar in så alla tänderna i motsvarande käke har en jämn kontakt mot skenan. 
Ibland får du komma tillbaka för att justera ytterligare. Det kan ta några dagar att vänja sig och tänk på att alltid ta med dig den när du kommer till oss om det inte är en vanlig undersökning.
 

Rengörning av bettskenan

För att hålla din bettskena ren och fräsch ska du alltid borsta med tandborste och diskmedel så den inte torkar ut. 
Börjar den få beläggningar eller tandsten kan du lägga den i ett glas med hälften ättiksprit och hälften vatten i ett par timmar för att sedan borsta den igen som ovan.