Implantat


Du kan ha förlorat en, flera tänder eller en hel käke av olika anledningar.
Implantat är det bäst tänkbara då du inte behöver slipa ner de intilliggande tänderna för att få luckan stängd. Utseendemässigt blir det bättre, lättare att hålla rent och livslängden på ett implantat är livet ut.

Tillsammans med våran kirurg borras en titanskruv ner i käkbenet under lokalbedövning. Efter 6-8 veckor när skruven läkt in ordentligt (förutsatt att du inte behöver sätta in benersättning då inläkningen kan ta upp till 4 månader) får du komma tillbaka när vi tar avtryck för en krona. Två veckor senare får du din nya krona.
Beroende på hur många implantat du ska sätta och om det är en hel käke, kan vi göra en provisorisk bro(käke) så slipper du gå tandlös.
 

Information till dig som har opererats

För att det ska läka fint ska du undvika att skölja munnen, äta och röka innan bedövningen gått ut som tar ca tre timmar.
 
Efter att bedövningen har släppt kan det börja blöda igen, ta några kompresser som du fått med dig hem, lägg i sårområdet och bit ihop ca 15 min. Skölj däremot inte med vatten.
Det kan även göra ont och vara svårt att gapa och tugga ordentligt vilket är helt normalt. Du kan ta värktabletter för att lindra värken. Ibland händer det att du blir svullen och får blåmärken i ansiktet under några dagar men är helt borta inom en vecka.
 
Borsta tänderna som vanligt, men ej förrän dagen efter och undvik att röra vid sårområdet under läkningstiden. Det kan vara svårt men känn inte på såret med tungan. Ta det lugnt de första två dagarna, undvik kraftig fysisk ansträngning annars kan såret börja blöda. Ät mjuk mat ett par dagar så det inte fastnar mat i såret.
 
Du kan skölja med Paroex som är ett bakteriedödande medel under en vecka, efter varje måltid.
 
Har du några frågor är du välkommen att höra av dig till oss!